torsdag 17 januari 2013

syror o baser

En syra definieras som ett ämne som kan avge prtoner eller vätejon (pH). Många ämnen har förmågan att kunna avge protoner men i större eller mindre utsträckning. Man delar därför in syror i olika grupper beroende på hur många protoner de kan avge i en lösning oftast iakttaget i vattenlösning. 

En vätejon är en jon som består av en positivt eller negativt laddad väteatom. Den positiva jonen kallas proton och den negativa hydridjon.

Myrsyrametansyra, HCOOH, är den enklaste av karboxylsyrorna och därmed den enklaste organiska syran. Myrsyra utsöndras bland annat från giftkörtlarna hos vissa myrarter, därav namnet. Myrsyrans salter kallas formiater från syrans latinska namn, acidum formicum, som är bildat av formica som betyder myra härav formaldehyd och formalin.

 
Saltsyra, alternativt väteklorid, är en av de vanligaste syrorna som i koncentrerad form är mycket starkt frätande. Saltsyra består formellt sett av en vattenlösning av gasen väteklorid. Denna gas betecknas HCI varvid saltsyra i vattenlösning med kemiska beteckningar ofta felaktigt betecknas HCl(aq).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar